Att installera bergvärme är en ekonomisk investering. Det är dyrt men samtidigt så är det en uppvärmningslösning som håller länge. Vi tänkte gå igenom lite för och nackdelar med att installera bergvärme. Vad man ska tänka på och vad man kan ta reda på själv.
Fakta om bergvärme:
- Många tror att bergvärmen kommer från hettan i jordens inre, men det är fel, det kommer från solen.
- Den största vinsten i att installera bergvärme gör du om du gör av med mycket värme i ditt hushåll. Något att tänka på innan du tänker över det här alternativet.
- Det som är väldigt bra med bergvärme är att det inte varierar så mycket mellan årstiderna som det kan göra med andra uppvärmningsformer. Det blir jämnare och på så sätt så slipper man obehagliga överraskningar den kallaste delen på året.
- Desto djupare man får borra ju dyrare blir det. Generellt så är man tvungen att borra djupare desto längre norrut som man bor. Minimum så ligger det på cirka 60 meters djup och maximum brukar ligga på ungefär 200 meters djup.
- Innan du borrar så behöver du ett tillstånd från din kommun, du behöver också ha koll på vart närmaste grannarna har sina borrade hål (i fall de har det) för borrhålen måste ha minst 20 meter emellan sig för att det ska vara godkänt.
- Viktigt att du redan har ett vattenvärmesystem installerat i din bostad innan du skaffar bergvärme, annars kommer det att bli en mycket dyr historia och det kanske inte kommer vara värt det ekonomiskt i så fall, det kan snarare bli en förlust affär.
- För varje meter borrat hål så kan du ta ut mellan 10 till 30 Watt och denna typ av uppvärmning anses vara miljövänlig.
- Att installera bergvärme är en stor kostnad i början, en klumpsumma som du sedan kommer att tjäna på med tiden. Ögonblicket då din investering går över till besparing kallas för break even och för just bergvärme så ligger den på ungefär tio år. Gör en offert innan för att se era förutsättningar för besparing. Om break even blir på 20 år eller mer så är det inte värt det och då bör man kolla upp annan typ av uppvärmning istället. Man kan också söka bidrag för att installera bergvärme så kolla upp det också.
- Många kan vara oroliga för att hela gården ska bli förstörd under en bergvärme installation men det är inte sant. Nog kan det bli lite upprivet pga alla tunga maskiner men det brukar snabbt bli återställt igen, mycket handlar också om vilken tid på året som man gör det och vad det är för väder just då. Regnar det mycket och jorden är blöt så bli det lite mer upprivet.
- Värmepumpen som installeras i huset går på el så tänk på att värmen kan försvinna vid ett längre elavbrott, det är det kanske inte så många som tänker på.
Viktigaste rådet inför en bergvärmeinstallation är att man ska vara påläst innan och att man ska göra en offert innan så att man vet vad kalaset kommer att kosta och att man kommer att tjäna på det i längden.